Co si udělat na snídani? Čím se zasytit abychom neměli výčitky svědomí? Často myslíte na to, že byste měli jíst zdravě? Nějaké to ovoce alespoň přes den a hodně zeleniny? Nevychází Vám to nebo na to nemáte chuť? Tak si vyzkoušejte připravit alespoň chutnou a zdravou snídani, kterou sníte bez výčitků. Navíc Vám může doplnit spoustu energie.

Uvařte si dobrou ovesnou kaši nebo si připravte oříšky s jogurtem, přidejte pár semínek a máte snídani jak ze zdravé výživy. Můžete přidat i lněná semínka Nakliceno.

Kaše s ovocem a semínky

Lněná semínka jsou tak malá, že bychom řekli, že přeci nemohou nic zvláštního obsahovat. Jenomže opak je pravdou, obsahují a jsou významnou potravinou v našem jídelníčku a to zejména kvůli obsahu živin.

Právě ořechy a také rostlinná semena paří k bohatým a výživným potravinám. Přidávají se do polévek, omáček, pomazánek, moučníků a dokonce i dortů. Nehledě na to, že se z nich dá upéct skvělé pečivo. Uděláte s nimi skvělé saláty, teplé i studené a spoustu dalších jídel. Právě živiny nenajdete nikde jinde v tak vysokém podílu jako právě u olejnin a ořechů.

káva a buchta

Lněné semínko tu bylo od pradávna. Kdybychom se zaměřili na jeho historii, tak tu budeme do večera. Pěstuje se po celá staletí a to nejvíce ve střední Evropě. Jako součást pečiva se lněné semínko objevuje už celou pěkně dlouhou řadu let.

Nejvíce z nich získáte, pokud semínko rozdrtíte nebo namelete. Tvrdá slupka totiž nic nepřinese a trávicím traktem by semínko prošlo v celku, tak jak byste ho spolkli, proto je dobré použít hmoždíř, mlýnek nebo alespoň mixér a trochu semínka nadrtit, aby se uvolnila slupka, pak už si s ním naše tělo poradí a získá z tak malých semínek nejvíce, co potřebuje a co mu prospívá.

Co obsahují? Jsou významným zdrojem nenasycených mastných kyselin, zejména omega-3. Jako další můžeme zmínit různé vitamíny, B1 – B6, vitamín E, K, hořčík, vápník, mangan, draslík, zinek, selen, železo, fosfor.