Mít kam utéct

Současná pandemie nás chtě nechtě zavřela doma. Na jaře přišla radikální opatření takřka ze dne na den a nikdo moc neprotestoval. Postupně se vše uvolnilo a jako by snad nikdo nepočítal, že přijde další vlna. Na podzim udeřila v plné síle a my jsme se opět ocitli zavření, nicméně do přírody a na chatu odjet můžeme. Možná vás právě situace z jara přiměla přemýšlet o tom, zda by nebylo fajn mít kam utéct z městského bytu. Někam, kde budete moct vystrčit nos z domu, a nadýchat se čerstvého vzduchu, aniž by vám hrozila pokuta. Pojďme si říct, jak správně vybrat místo pro úprk z města a od běžných starostí všedních dní.

Koupit „hotovou“ nebo stavět

Obě varianty mají svá pro a proti, jako každá věc na světě. Hotovou budete mít k dispozici okamžitě, ale asi vás čekají drobné úpravy, aby byla dle vašich představ.

mobilní_dům

Pokud se rozhodnete pro stavbu, chvíli potrvá, než získáte všechna povolení a samozřejmě ani stavba není za měsíc hotová. Nicméně bude dle vašich představ, přesně jak ji máte vysněnou. Předem udělejte rozpočet a zároveň si sepište všechna pro a proti obou variant. Ještě existuje i třetí varianta, pořídit si mobilní dřevostavbu. Cenově je přijatelná a můžete ji obývat téměř hned. Důkladně vše proberte s partnerem i s dalšími členy domácnosti, kteří budou chatu navštěvovat a podílet se na jejich nákladech. Není totiž špatné pořídit si rekreační objekt například se sourozencem, pokud si rozumíte a víte, že jste schopni se domluvit na termínech, kdy budete chatu obývat vy a kdy naopak sourozenec. Každý potřebuje pro svůj pocit klidu a relaxace něco jiného.

výhled_na_rybník

Důležité detaily

Někdo preferuje výhled na rybník, někdo praskání dřeva v krbu, někdo zase vůni lesa. A podle toho vybírejte i místo, kde vaše chata bude. Důležité je, abyste se tam cítili dobře. Získáte oázu klidu v dnešním chaotickém a uspěchaném světě. Hodně štěstí při výběru.